|
Produkciu biomasy rastlín je potrebné chápať ako základnú ekologickú funkciu zabezpečujúcu
jednak výživu človeka a zvierat, obnovu energie, tvorbu surovín, ako aj zachovanie,
resp. podporu biodiverzity na zemi.
Na hodnotenie tejto funkcie pôdy z pohľadu poľnohospodára je možné nazerať cez výrobu biomasy
potravín, krmív, osív, sadív, organických hnojív, resp. technických plodín pre iné odvetvia národného
hospodárstva. Tieto komodity sa kvantitatívne vyjadrujú dosahovanou úrovňou tzv. hlavného produktu,
t.j. produktu, pre ktorý tú, ktorú plodinu pestujeme (zrno, buľvy, seno a pod.). Rastliny však pôdu
využívajú aj pre tvorbu nielen tohto hlavného produktu, ale aj koreňov, listov, stoniek a pod.,
ktoré vo väčšine predstavujú vedľajší, často "nepotrebný" produkt. Takto možno charakterizovať
aj výskyt nežiaducich rastlín (burín) ktorému sa v prírode nedá zabrániť.
Jednotlivé kategórie produkcie fytomasy boli vytvorené na základe štruktúry
a potenciálnych produkčných parametrov bonitovaných pôdnoekologických jednotiek
a to tak hlavného produktu, ako aj produktu vedľajšieho, rastlinných zvyškov, koreňov a burín.
Fytomasa je vyjadrená v sušine pripadajúcej na 1 ha poľnohospodárskych pôd.
|
|